lauantai 4. kesäkuuta 2016

Noku se on vaan jotain nettimyyntiä

Aikaisemmin olen jo jakanutkin vinkkejä, miten ylimääräisyytensä saa kätevimmin myytyä netin syövereissä Olen Kokoa Oikein Hyvä -tekstin loppupuolella. Itse tekstihän syntyi siitä iänikuisesta ongelmasta, jossa ihmisille merkitsee vaatekaupoissa sopivuuden kannalta enemmän kokomerkintä, jotka on yleensä revitty jostain hornantuutista, kuin eksaktit senttimitat.

 Muttakoska näitä ihmisiä, jotka kuvittelevat asioivansa ilmeisesti postimyynnin kanssa, jossa on 14 vuorokautta aikaa tehdä ostopäätös, riittää nettikirppiksilläkin riittämiin päätin koota tähän alle parikin elämässäni nettimyynnissä vastaantullutta tapausta. Säästän hulvattomimman tori.fi -säädön viimeiseksi. Kuvituskuvana käytän kuvia kevään roskalavalöydöistä - jee!


Matto kirpparilta, tuoli suvun vanhoista kalusteista ja kulho Arabiaa - roskalavalta! Ah, miten edullista.


Ymmärrät varmasti miten häät tuovat kuluja ja pienistä kuluistakin tulee iso

 

 Pin-up -kirpputorilla facebookissa mulla oli myynnissä pelikorttimaakulhosetti, siis Padan, Ristin, Hertan ja Ruudun muotoisia kulhoja. Eräs nainen kommentoi kohdetta alustavalla varauksella ja lähetti yksityisviestiä siitä, että voinko varata kulhoja hänen kaveriaan varten, jota ei vielä oltu hyväksytty kirpputorille. Asia oli oikein ok. Kun tämä ystävätär oli hyväksytty kyseiselle kirpputorille, lauloi yksityisviestilaatikko viestillä, jossa tiedusteltiin ensimmäisenä mitä kulhot maksoivat uutena. En osannut vastata kysymykseen, sillä en tiennyt missä niitä edes myytiin uutena ja omani olin ostanut käytettynä (kenet tää mahto yllättää?). No, häntä tämä ei haitannut, kyseli seuraavaksi kulhojen mittoja ja mittoja hän sai. Pienen ehkä ostan -hetken jälkeen hän päätti ostaa kulhot ja vaihdettiin maksu- & osoitetietoja ja sain tiedon, tahtoiko hän paketin kotipostiin vai pakettiautomaattiin. Ostaja lupasi laittaa kuittikopion maksusta, sillä paketti yritettiin saada kahden päivän päästä loppuvaan tarjouspakettiin.

 Mä en pidä siitä, että myydyt tavarat lojuvat nurkissa pitkään, joten yleensä paketoin tavaran heti kauppojen muututta sitoviksi. Näin tein tälläkin kertaa. Pohdin pitkään mihin tungen yhdeksän kulhoa niin, etteivät ne hajoa postissa ja sain paketin paketoitua kasaan (onhan mulla sellanen 10 000 paketin kokemus jo joulupaketoinnista, ha. Tosin, edelleen, musta paketoiminen on ihanaa ja postittaminen on ihanaa!). Paketti oli ready, oli perjantai-ilta ja maksua odoteltiin.

No, kuinkas kävikään lauantaiaamuna. Yön aikana ostaja oli laittanut viestiä

  'Joudun valitettamasti perumaan kaupat, anteeksi. Karkkibaari tulee lapsille, joten saisimme olla koko ajan täyttämässä kulhoja.'

Sarjassamme yön aikana senttimitat muuttivatkin muotoaan, vai? Vastasin takaisin

'Mä ehdin jo eilen pakatakin koko satsin, jotta paketin saisi nopeasti liikkeelle, joten tää on kyllä taas enemmän kuin ikävää...' 

 Johon todettiin:

"Ymmärrän, mutta onkin haastavampaa järjestää 100 hengen juhla mitä ajattelinkaan. Pakko käyttää purkkeja, vaikka ovat tylsiä. Emme keksineet kulhoille muutakaan käyttöä jatkossa, joten en viitsisi niitä ostaa. Ymmärrät varmasti miten häät tuovat kuluja ja pienistä kuluistakin tulee iso."

Niinkö, että ihanko totta, häät vievät rahaa. Kuten mikä tahansa ostotapahtuma. Hassua. 

"Lapsia teille tuskin tulee sata, kun sinnehän nuo olit ajatellut? :D  

Vähän pehvasta on ihmiset jotka eivät osaa ajatella loppuun asti ostoksiaan ja toinen osapuoli sitten kärsii siitä. Eli kannattaa ensi kerralla miettiä ensin asiat oikeesti läpi _kunnolla_ ennen kuin sanoo että ostaa. Nettikirppikset eivät ole mikään postimyynti, jossa on 14 vrk aikaa palauttaa tuote. Ymmärrät varmaan itsekin, ettei "juu, otan, laita tilitiedot niin maksan!" -> 12 h päästä -> "sori, perun" ole kovin fiksua toimintaa. Kaikista ostoksista tulee kuluja, se on ihan fakta.

Mutta hyviä hääjärjestelyjä sinne muutoin (: "
(Yritin olla mukava, vaikka teki mieli vastata vähän muuta..) 
 

 Ensin halutaan ostaa kulhot, sitten perutaan kauppa ja todetaan että kulhot olisivat tulleet lasten karkkibuffettiin ja seuraavaksi juttu muuttuukin niin, että on hankalaa järjestää 100 hengen hääjuhla. Siis, ei sinne tietääkseni sataa lasta ollut tulossa, kun lapsille karkkibuffetiin oli nuo kulhot tarkoitettu? (Ellei tää ollut joku lapsiavioliittojuttu, mihin en kyllä usko.) No, jokatapauksessa, toisilla hääjärjestelyt ilmeisesti sekoittavat pään aika pahasti. En usko, että kenenkään hääbudjettia kaataa se noin 15€, mutta eniten ärsyttää a) asiakas peruu kaupat b) se, että nopean postituksen varmistamiseksi olit jo nähnyt paketointivaivan.. Ja juu, paketointi on kivaa, mutta sen ihan turhaan tekeminen ei.

Eipä tarvinnut näitä alustavasti varailla kun sai ihan itse ongittua roskiksesta.  
 

Ai sä teet silleen? 

 

Mä en valitettavasti enää ihan tarkkaan muista mikä tuote oli kyseessä, mutta muistaakseni joku vaatekappale jonka myin facebookin rokkikirppiksellä nuorehkolle naiselle. Keskustelu oli mielestäni aluksi ihan perus ilmoitusostoaikeesta, tilitietojen ilmoittaminen ja osoitetietojen vastaanotto. Vastapuoli kertoi että maksu oli lähtenyt ja kerroin, että ilmoitan kun kirje on lähtenyt matkaan.

 No, seuraavana päivänä kysyttiin, että joko se on postitettu. Vastasin, että ei ole vielä, ilmoitan kyllä sitten. Seuraavana päivänä kysyttiin taas, että no joko NYT on lähtenyt. Totesin, että maksu ei näy vielä tilillä, joten kirje ei liiku vielä mihinkään. Vastaus oli suhteellisen mahtava: 'Ai sä teet sen tollee?'

Siis millee. Niinku että kaikkia tapauksia pitäisi uskoa, kun todetaan, että juu-juu, nyt oon maksanut Useampaankin kertaan on kerrottu, että nyt on maksettu ja laitettu kuittikopiota perään ja siltikään maksua ei ole näkynyt välttämättä viikkoon johtuen siitä, ettei maksua ole muistettu vahvistaa tai tilillä ei ole ollut katetta(tai on yritetty huijata, en voi tietää.) Joten kyllä, silleetollee mä sen teen. Odotan rahoja ja postitan tuotteen. Jos en postittaisin, voisin veikata että Lady Winkheartin ja Kårenin Kirppisen facebookseinät olisivat jo täynnä rumaa palautetta.

Eteisen matto - roskiksesta.

Aikatauluongelmia? 

 

Olipa kerran nainen, joka halusi sovittaa juhlapukua. Asui toisella puolen Turkua. Sovittiin ajankohta, jolloin minulle sopi tulla sovittamaan, kello 11:00 torstaina. No, odottelin sitten kello 11 kadunvarressa tätä kyseistä tapausta. Ei näkynyt, meni 10 minuuttia. Ei näkynyt vieläkään. Yritin laittaa viestiä. Viestiin vastattin 11:30 jolloin todettiin, että hän on nyt matkalla sinne. Nainen saapui 11:50. Ei mulla muuta, mutta yleensä nää sovitut ajat on aika eksakteja, sillä ihmisillä on muutakin elämää. Tunnin heitto sovitusta on jo todella paha, varsinkaan kun siitä ei itse oma-aloitteisesti ilmoita...

Kaikille hyvät kaupaaat - tori.fi! (ja paljon säätöä kaupanpää-ääl-lee!) 

 

 Tori.fi on mahtava kauppakanava - ja vielä ainakin toistaiseksi ilmainen, joten toki sielläkin on törmätty jos  millaisiin ihmistyyppeihin.


1. Miehet, jotka arvostelevat 'muka anonyymisti' sun myyntikohteita (sikäli 'muka anonyymisti' että sähköpostiosoitteesta yleensä näkee kyllä heti kuka on kyseessä). Myin kerran pienen, puisen Martta -nuken Tori.fi:n kautta ja joku perusPertti päätti siitä sitten kommenttia lähettää. Kohde oli hänen mielestään ihan sikahintainen. Mukava kuulla. Sain sen kyllä ihan myytyäkin.


1.b.  Miehet, jotka kommentoivat myynnissä olleita lasiesineitäni - oli siis Flora -kulho, jonka reunasta puuttui muutama pieni pala ja Flora -juustokupu, joka on tietääkseni tosi harvinainen Suomessa. No, joku Seppo@nilli.tys lähetti sitten sähköpostia kuinka 'Tuolaiset lasi esineet pitäisi laittaa lasi roskikseen eikä yrittää kau pata!!!' Selvähän se. Onneksi eräs helsinkiläinen nuori neiti ymmärsi kyseisten astioiden päälle ja sain ne myytyä ennen muuttoa. Toimitin ihan Helsinkiin asti, Onnibussilla. Olinpa mukava.

2. Olipa kerran kynttelikkö. Sellanen vähän Jugend -tyylinen. Sovittiin tapaaminen, ostaja tuli paikalle sovitusti ja ensimmäinen kommentti tuotteesta oli 'Ai se ei ookaan hopeinen!'. Onhan niitä värejä monenlaisia, kyllä. Seuraava kommentti olikin jo 'Sori nyt vaan,  mutta en mä tota kyllä ota koska se olikin väärän värinen, ei sovi sisustukseen.' Toisille kuparinväri on päässä hopea. Mm.

3. Vaihtorahavammaiset, anteeksi kielenkäyttöni. Jos sä tiedät, että se ostos minkä olet ilmoittanut tekeväsi, maksaa 15€, varaathan käteistä t a s a r a h an. Muutamankin kerran on tapahtunut tilanne, jossa ostaja tulee oikeaan paikkaan ajallaan, mutta maksukohdassa 'Niin se oli sitten sen kympin?' 'Juu, oli'  tarjotaan viidenkympin seteliä. Kirppiksellä toi käy, mutta etukäteen sovituissa kaupoissa ei.
Ja hei, se on tosi ruma tapa yrittää tinkiä jos ensin sovitaan 'Ostan, käykö nouto klo 14 perjantaina?' ja itse noutotilanteessa mukana onkin 20€ vähemmän mitä tuotteen pyyntihinta oli...

4.  Tapaus Tarja ja pinnatuoli 

Ennen muuttoa heitin tori.fi:hin myyntiin muutaman huonekalun, kuten yhden puisen pienen pöydän ja pinnatuolin. Kirjoitin kohteeseen, että toivoisin noutoa. Pahimpaan muuttokiireaikaan sain tuolista yhteydenoton, että ostaisin sen hinnalla X, jos voisit postittaa toiselle puolen Suomea. Vastasin, että katsotaan jos tuoli on vielä muuton jälkeen olemassa, en nyt juuri ala sitä mihinkään postittelemaan.         
       
Viikon päästä nainen otti yhteyttä että jokojojokojo hän sen saisi ja ettei postittamisella ole kiire. Sanoin että joo, no ehkä voin postittaa, mutta tällä viikolla on kiire ja ensi viikon alussakin. Ehdotin hänelle matkahuoltokuljetusta, sillä en ole autollinen ihminen ja posti olisi toisella puolella kaupunkia. Hän kuitenkin toivoi postia, joten totesin että katsotaan kun ehdin perehtyä asiaan paremmin. No, sitten sen 'ensi viikon' tultua otin yhteyttä sen viikon torstaina. Olinhan sanonut, että sen viikon alku on vielä kiireinen. Kyselin osoitetietoja ja annoin maksutiedot, sillä olin saanut sovittua auton itselleni lainaan. Vastaus oli 'no kun tässä nyt on niin kauan kestänyt, niin olen jo ehtinyt tuhlata kaikki eläkerahani muualle, joten katsotaan toukokuun alussa asiaa uudestaan jos tuoli on vielä olemassa.' Selvä se sitten.. En ehtinyt palata edes aiheeseen toukokuun alussa, sillä juuri vapun tienoilla tuli Tarjalta uusi sähköposti. 'En tarvitsekaan tuolia enää, sain ystävältä samanlaisen.' Tästä pitäisi vissiin olla tosi iloinen, että hän sentään ilmoitti mulle asti asiasta vai mikä on oikea reaktio?

Ettätuota, mitäköhän taas jengin päässä liikkuu, kun aluksi ollaan ettei asialla ole kiire ja kerron vieläpä, että itselläni on puuhaa seuraavana puolenatoista viikkoa plus etten omista autoa, joten kyytiasia pitää sumplia.  Ja sitten tsadabum kun oon järkännyt asioita, aikataulua ja silleen niin - ohohups, tuhlasin jo eläkerahani muuhun. Kiitos tästä tiedosta. Miksi sitten sanot, ettei tuolilla ole kiire, jos oikeasti tilanne on aivan toinen?

Ihan täydellisen sävyinen matto makuuhuoneeseen - pesun kautta. Hyvä roskalavalöytö hänkin.

No miten siellä sitten pitäisi käyttäytyä? 


Mä toivoisin hieman enemmän kunnioitusta 'sitä jotain vaan nettimyyntiä' kohtaan rakkaat ostajat tai ostotapahtumaa yrittävät. Jos ilmoitat, että ostat tuotteen, ostat sen. (Paitsi jos sairastut syöpään ja kaikki rahat menee lääkkeisiin, läheinen kuolee, sä kuolet, talo palaa tai jotain muuta yhtä vakavaa. Mutta jos sun marsu kuolee tai koivukausi alkaa ja paha allergia hyökkää kimppuun tai et ymmärrä että yksi sentti on 10 millimetriä, eli yksi senttimetri - ne ei oo hyviä tekosyitä.) Toiselle se 'vaan kymppikin' saattaa olla muutaman päivän ruokaraha. Useinkin nettivaatekirppiksillä kiiremyynnit tehdään juuri siksi, että tili näyttää lähes nollaa, eikä mikään ole mukavampaa kuin saada ostaja, joka lupaa maksaa ja maksussa kestääkin 1,5 viikkoa koska 'oho, se unohtu taas, laitan illalla'. On ehkä syynsä, miksi jokaiseen ihmiseen ei kannata sokeasti luottaa netissäkään.

 Suurin ongelma ei välttämättä ole edes se raha vaan se, että ei pidetä lupausta tai käyttäydytään epäluotettavasti. Mun mielestä, jos jotain on luvattu ostaa, se myös ostetaan, ellei tule oikeasti jotain hyvää syytä esteeksi tai tuote ei olekaan siinä kunnossa, mitä ostaja on väittänyt. 

Nettikauppa jatkukoon, muilla yhtä hyvin kokemuskirjastoon jääneitä nettimyyntikokemuksia?


//Edvina

Tekstin lainatut kohdat on taiteiltu omasta päästä aiheeseen liittyen, ei kopiotu suoraan asikkaiden viesteistä lukuunottamatta lainausta 'Ymmärrät varmasti miten häät tuovat kuluja ja pienistä kuluistakin tulee iso'. Omat vastaukseni ovat muuttamattomia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti