Kårenin Kirppis


Kårenin Kirppis on oma tapahtumani. Kirppiksiä on järjestetty yhteensä 31 kappaletta.

Kårenin Kirppikset päivitetyt tiedot löydät tapahtuman viralliselta nettisivulta, jonne pääset tästä.

-----------

(Teksti on vuodelta 2016, päivitetty osin 2023)

Kårenin Kirppis on yhden naisen unelma ja samalla Varsinais-Suomen suurin kirpputoritapahtuma.

 Kårenin Kirpputori sai ideansa Hylättyjen Huvipuistojen jälkimainingeissa, kun Varsinais-Suomen suurinta burleski-iltamaa Kårenilla yhdessä Miss Charming Daisyn kera pyörittänyt Lady Winkheart - siis Edvina Walstén eli Kårenin Kirppiksen tuottajatar - alkoi haikailla ikioman  kirpputoritapahtuman perään. Että sellainen olisi joskus kiva järjestää. Ensimmäinen idea tapahtumasta pulpsahti kierrätysideologiaa rakastavan ja luontoa arvostavan naishenkilön mieleen noin vuoden 2013 tienoilla.

 Meni kuitenkin muutama vuosi, ennen kuin ideaa aloin aktiivisesti työstää eteenpäin. Syksyllä 2015 tuli olo, että oman kirpputoritapahtuman aika on nyt. Kårenilta idealle oltiin suotuisia ja sain luvan alkaa tuottaa siellä ikiomaa kirpputoritapahtumaa.

Kårenin Kirppikselle on ollut Turussa tarve ja se otettiin äärimmäisen hyvin vastaan.

 Nyky-yhteiskuntamme ei tulisi rakentua pelkästään rahalle sillä luontoa emme voi ostaa uutena, jos tuhoamme sen täysin. Kierrättäminen on tässä kaikessa suuressa roolissa. Siksi toivoisinkin, että ensi kerralla kun tarvitset jotakin 'uutta' lähtisit etsimään sitä käytettynä. Lähipiiristä, tuttavilta, facebookkirpputoreilta, fyysisiltä kirpputoreilta, Kårenin Kirppikseltä, Kontista, Turun Ekotorilta, Pelastusarmeijan kirppiksiltä (nykyään iCare -ketju). Tavaraa on maailmassa jo niin paljon, että emme edes tarvitsisi uutta. Tietoa jokaisen kulutustottumuksien seurauksista luonnolle, tulisi tuoda enemmän ja enemmän tiettäväksi.

 Itse olen ostanut viimeiset reilut viisitoista vuotta kaiken käytettynä, minkä vain voin ostaa. Karsastan kertakäyttökulttuuria ja siksi useimmiten esimerkiksi sukkahousut, jotka nekin ostan kirpputorilta, saattavat olla välillä vähän revenneet ja saaneet raapuja itseensä. Eivät siksi, että se olisi trendikästä, vaan ihan puhtaasti siitä syystä että ne hajoavat niin nopeasti. En halua tukea sukkahousuteollisuutta yhtään sen enempää hajoavine tuotteineen, joten käytän ne yksilöt - jotka jonkun turhina olen ostanut kirpputorilta - niin loppuun kuin ikinä voi.

 Kierrättämisessä Suomella on paljon tehtävää. Yksikään roska ei kuulu luontoon, yksikään mehupillin muovi ei kuulu mereen. Yksikään käyttökelpoinen esine ei kuulu roskalavalle, koska et jaksanut sitä kierrättää. Se mitä tuotetaan, tulisi tehdä kestäväksi ja sille tulisi olla oikea tarve.

Kårenin Kirppis tarjoaa areenan kierrättää omaa turhaansa eteenpäin ja vähentää tarvetta ostaa asioita uutena kaupasta. Jos niitä ei osteta kaupasta, niitä ei myöskään tuoteta enää niin paljoa. Yleensä tapahtumissa on ollut myös käytetylle sähköelektroniikalle oma keräyspisteensä. Piste on vastaanottanut sekä ehjää että rikkinäistä sähkölaitetta. Ilmaispöydälle voit myös tuoda itsellesi turhia tavaroita joista haluat luopua.


Nähdään Kårenin Kirppiksillä!

//Edvina Walstén
Tuottajatar tapahtuman takaa
Kåren - tapahtumieni paikka. Kuva: Jere Satamo Photography


Alla oleva video on kuvattu vuoden 2015 loppupuolella. 

Kuvamateriaali: Eero Lassila
Tilana UFF, vaikkei se nyt ihan omia kirpputorini kriteereitä täytäkään, sillä toisaalle kuvausluvan saaminen oli monen monen byrokratiaoven takana..