lauantai 18. kesäkuuta 2016

Ostoksille! : Liedon kisällikellari & Tekstiili 2.0

Tällä hetkellä majailen muutaman kesäpäiväni viettäen Forssassa, joten postausta ja koontia Forssan kirppiksistä on tarkoitus kirjoittaa seuraavaksi. Lahden, Porin, Tampereen ja Forssan (plus itselleni varsinkin tuttu kaupunki Somero)  kirppiksistä voisi olla olemassa jo nettitekstiä edellisten vierailujen kautta, mutta laiska kun olen ollut ei sellaisia viime vuosina ole vielä syntynyt. Toisaalta, silloin ei vielä ollut tätä nettisivuakaan, mutta ainahan tekstiä voisi kirjoittaa jo valmiiksi talteen. Nyt koitan aktivoitua ja aloittaa Ostoksille! -tekstisarjan, jossa käyn läpi eri kaupunkien kirpputorivalikoimaa omasta näkökulmastani. Kuitenkin kun toisissa kaupungeissa vierailen, itselleni kuuluu luonnollisena osana _aina_ kiertää kaikki mahdolliset kirpputorit, jos vain on mahdollisuus ja aikaa sillä ostan edelleen kaiken kirpputorilta, koska käytettynä ostaminen on parasta. Ja eettistäkin kaipa. Ja persoonallista sekä edullista. Kirppisretki on aina seikkailu, sillä koskaan ei voi tietää mitä sieltä löytää. Kirpputorille ei kannata mennä vierailemaan kerran ostoslistan kanssa, vaan tarveostoslista kannattaa olla valmiina jo pidemmältä aikaväliltä, jotta kaiken tarvitsemansa joskus löytäisi. Aloitan kirpputorikierrosdokumentoinnin nyt Liedosta. 

Vaikka Lieto ihan Turun lähimailla sijaitseekin, en siltikään ollut vieraillut kisällikellarissa ennen kesäkuussa siellä järjestettyä Tekstiili 2.0:n poistotekstiilipäivää. Tekstiili 2.0 on projekti käyttökelvottomalle, mutta kuivalle tekstiilille, siis esimerkiksi ikuisesti tahraisille lakanoille, vetoketjustaan hajonneille takeille ja reikäisille pyyhkeille. Vöitä, tyynyjä, peittoja ja laukkuja projekti ei ota vastaan, sillä niitä ei voi käsitellä samoilla tavoin kuin poistotekstiiliä. Homeiset tai vaikkapa täysin öljyiset tekstiilit kuuluvat siis edelleen polttokelpoisen jätteen joukkoon. Tekstiiliprojektista joku vinkkasi jo heti ensimmäisen Kårenin Kirppiksen facebooktapahtumasivulle joulukuussa ja sitä kautta pyysinkin projektia yhteistyöhön Kårenille huhtikuussa. Toukokuun kirppiksen poistotekstiilikeräys jouduttiin valitettavasti lopulta perumaan kuljetusteknisistä syistä.

 Ensimmäinen poistotekstiilipäivä, jossa kävin, järjestettiin Tex-Vexin tiloissa Iso-Heikkilässä.

Poistotekstiilivuorilla. On kyllä sellainen paikka, jossa toivoisi että mielikuvitus olisi sammutettavissa..

Projekti testaa ylipäätään poistotekstiilin keräämistä ja sitä, minne kuluttajilla on helpoin sitä tuoda ja mitä kaapeista ylimääräisenä löytyykään. Koska toistaiseksi materiaalia ei myydä jatkokäyttöön eikä sille ole suuria tiloja varastointin, on kuluttajille annettu mahdollisuus tulla hakemaan poistotekstiiliä omiin projekteihinsa kunhan viemänsä määrän antaa punnita ja kertoo projektille, mihin materiaalia aikoo hyödyntää. Materiaalien myyminen on esimerkiksi täysin sallittu. Muuallakin Suomessa toimii poistotekstiiliä myyviä tahoja (Tampereella esim. Nextiili) joista tekstiiliä materiaalina voi ostaa kilohintaan. Tekstiili 2.0 -pilotin on ymmärtääkseni tarkoitus päättyä tämän vuoden lopussa. Kisällikellarilla tekstiilin penkominen & jako oli järjestetty ulkotilassa.

 

Liedon Kisällikellari, klik klikTeollisuuskuja 2A, Lieto
Auki aarteiden metsästykseen:
Ma, ke & to   9-16
Ti    9-18 (heinäkuussa 9-16)
Pe  9-15
Viikonloppuisin suljettu.


Suurin piirtein bussipysäkiltä on tämän näköinen näkymä
Kisällikellariin - se siis on ihan pysäkin vieressä.
Kisällikellari tekstiilikulmasta kuvattuna eli kovinkaan suuresta tilasta ei tosiaan ole kyse.

 Liedon kisällikellari on Liedon työllistämispalveluiden piirissä ja toimii Liedon sekä Auranmaan kierrätyskeskuksena. Vaikka pyöräilyä rakastankin, matka taittui silti kuitenkin linja-autolla, ihan senkin takia että ensimmäisellä kerralla poistotekstiiliä tarttui matkaan 12 kg ja bussilla on huomattavasti helpompi roudata isoja kasseja tavaraa. Bussi olikin oiva vaihtoehto, sillä linja 6 lähti Hansan pääoven tienoilta ja sillä pääsi aivan Kisällikellarin kulmalle, Teollisuuskuja oli muistaakseni pysäkin nimi. Kahden tunnin vaihtoajalla ehtii paikan hyvin kiertää, joten peruslipun hinta 3€ on edestakaisesta matkasta ihan kelpo hinta.

 Kisällikellari yllätti pienuudellaan, sillä yleensä kierrätyskeskukset ja Turunkin Ekotorit ovat suuria hallitiloja. Kisällikellari oli kyllä halli, muttei suuren suuri. Tavarat oli järjestetty kategorioittain ja hinnat vaikuttivat ihan edullisilta. Mitään alennusta tokikaan kisällikellarista ei saa (verrattuna Pelastusarmeijan kirpputorien kanta-asiakaskorttiin, -15% vähintään 10€:n ostoksista, kortti maksaa liittyessä 5€ TAI opiskelijakortilla kaikesta -20% ja Ekotorilla on sama opiskelijakorttiale, tosin vähintään 5€ tulee ostosten summan olla. Kuitenkin varsin kätevä alennus esimerkiksi ihania huonekaluja pelastaessa. Tästä voisi tehdä erillisen kirpputorialennukset -postauksen myös.)


Ihania vanhoja onnittelukortteja på svenska.

Söpöjä vanhoja suomalaisia kortteja, 20 senttiä kappale!

Itselle matkaan tarttui tuttavalle hänen tyyliinsä sopiva matkamuistokori lahjaksi, taas kerran yksi ruusutaulu, ihania kortteja sekä pieni kultainen kehys. Kortit ja kehys maksoivat hurjat 20 senttiä kappale, taulu oli 1,50€. Poistotekstiiliä tarttui mukaan vain 10 kiloa, tosin suurin osa lakanamateriaalia ihan käyttöön. Poistotekstiilistä suhteellisen pieni osa on todella huonokuntoista tekstiiliä, paljoltikin vanhoja lakanoita, pöytäliinoja ja muuta siistissä kunnossa olevaa on päätynyt ihmisiltä keräykseen. Kisällikellarin pihakatoksessa oli vielä ilmeisesti tilanpuutteen vuoksi myynnissä olevia huonekaluja, puutarhavälineistöä sekä ainakin pyörän osia.

Liedon keskustassa toiminut Liedon Kirppis näytti lopettaneen joulukuussa, joten sitä en ehtinyt ikinä katsastaa muutoin kuin haaveilemalla bussin ikkunasta.


Ruusuja! Käsintehty taulu, materiaaleihinkaan ei riittäisi 1,5€...

Kauniita kortteja ja kehys & Kylo Ren -tarra uuteen läppäriin.
//Edvina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti