perjantai 19. helmikuuta 2016

Olen kokoa Oikein Hyvä.

Yritin kehitellä jotain 'etkö osaa käyttää mittanauhaa' -otsikkoa, mutta se ei vaan jotenkin toiminut.
Aiheena siis se, mikä ihme ihmisiä vaivaa nettikirpputoreilla. Alustavien varausten (AV), yksityisviestien (YV) ja myynnissä myös muualla (MMM) käyttäminen ei tuota ihmisille yhtään niin suuria ongelmia kuin se, että vaatteesta on ilmoitettu vain senttimitat. Silloin tuntuu, että maailma kaatuu ja pimenee osan silmissä täysin.

 Onhan näitä muitakin tilanteita olemassa. Vaikka myyjän oltaessa, kun etsitään lapsille vaatteita. Tai vaimolle. 'Menisköhän nä mun vaimolle?' No miten olisi, jos kertoisit hänen mittojaan. 'Tarvitsisin meidän todella hoikalle, mutta ihanalle Jarkolle nyt vaatteita, hän on kuusi vuotta mutta on kyllä paljon pidempi kuin ikäisensä.' Kannattaisi ehkä ottaa se lapsi mukaan sinne kauppaan, eikä laittaa koko maailmaa arvuuttelemaan onko tämä ja tämä nyt hyvä.

Varsinkin, kun vaatteiden kokomerkinnät ovat toisinaan aivan tuulesta temmattuja.

Omassa vaatekaapissani on vaatteita joissa ei ole kokomerkintää, merkintä ihan täysin hepreaa, se on S tai M tai L tai XL tai 40, 42, 38, 36, 40. Mikäköhän se oma ihan oikea kokoni sitten on? En tiedä, eikä toisaalta kiinnostakaan. Vaatteista oppii näkemään silmämääräisesti meneekö se itselle vai ei. Mutta sitä enemmän arvostan senttimetrien magiaa. Siis lukuja, matematiikkaa. Siksi mittajärjestelmä on kehitetty, että asioiden kokoa voitaisiin vertailla. Tämä ei vain tunnu menevän ihmisten ymmärrykseen, enkä todellakaan ymmärrä m i k ä  o n  o n g e l m a n a.

 Miksi senttimitat vaatteesta pitää ilmoittaa? Siksi, että vaatteet ovat hyvin erikokoisia, samoin ihmiset. Olen useampaan otteeseen, vaikka myyntikohteessa on lukenutkin mitat vaatteesta, saanut kommentteja 'mitä kokoa tuo niin kuin vastaa?'. Kysymykseen on toisinaan lähes mahdotonta vastata, sillä kaikissa vaatteissa ei ole kokoa. En ymmärrä mikä ihmisten ajattelumallissa menee väärin. Jos mekossa lukee 'on kokoa L' se on todella epätarkka ilmaisu. Kenen L? Miten niin L? Mitä tällä tarkoitetaan? Siksi mittanauha on ystävä.

 Oli vaatteen koko mitä tahansa, on vyötärön koko 68cm silti 68cm vaikka vaate olisikin kokomerkinnältää 34 tai 40. Toki voi olla, että joku käyttää vain tietyn merkin vaatteita ja tietää samantien että se koko L on se mikä mahtuu, mutta senttimittojen ilmoittamisella pitäisi ainakin välttyä jatkokysymyksiltä 'kerrotko vielä mitat'. Toisin on kuitenkin välillä käynyt. Senttimitat herättävät lisää kysymyksiä.  Huisein kommentti tähän mennessä tuli tämän vuoden puolella yhteen rinnat kivasti esille tuovaan henkselimekkoon, josta olin ilmoittanut mitat ja sen, että kokomerkintä oli tyyliin 14 (merkki Helium, kevyt kuin mikä siis, eikun..).

Ostaja: 'Siis mitä kokoa toi niinkun vastaa?'
Minä: 'Hyvin vaikea sanoa, mutta siksi senttimitat olen ilmoittaunutkin (:'
Ostaja: 'Peittääkö toi polvet? Kuvasta ei nää.'
Minä:  'Kyllä se mulla ainakin peittää, mutta tottakai riippuu sun pituudesta.' (Mitta rintojen välistä helmaan on btw ilmoitettu).
Ostaja: 'Kuinka pitkä sä oot?' Voihan vaatteet. Lady Winkheartin peruskokonaisuus, kirpparilta tietty! Kuva: Jarno Lindholm 

Tässä kohtaa teki mieli kysyä etkö osaa mitata vai pitääkö mun nyt laskea sun rinnanalus - polvet väli ja kertoa, että meneekö tämä nyt sulle vai ei. En ymmärrä, miten tilanteesta sai niin vaikean.

 Siksi. Senttimitat rules, kokomerkinnät eivät.* Tärkeintä vaatteiden kanssa on myös se, että niissä on mukava olla, ei se, että mahdutko kokoon 38 vai et. Kokomerkintä yrittää olla suuntaa-antava. Kokomerkintä ei ole määrittele sua ihmisenä eikä kerro että olisit muita huonompi. Vaatteiden kuuluu olla sunlaisia, ilmentää sua tai olla ilmentämättä, jos et halua erottua. Joten kokomerkintästressi on ihan turhaa.


*(Toki eBaysta tilatessa senttimitatkin saattavat olla aivan jotain muuta mitä pitäisi, mutta niinhän ne kohteiden kuvat muutoinkin.. )

Ps. Yleensä myyn omia ylimääräisyyksiäni esimerkiksi facebookin rokkikirppiksellä tai pin-up -kirppiksellä. Joskus hyllykirpparilla. Suurimmaksi osaksi tosin ihan Hylätyn Huvipuiston burleskikirppiksillä tai Kårenin Kirppiksillä. Itseasiassa olen muuten burleskikirppiksenkin facebookiin aikoinani luonut, mutta jätin sen lopulta julkaisematta suuremmalle yleisölle.

 Myyntikohteita nettiin ladatessa kannattaa muistaa: 


1. Hyvä kuva (mulla tosin usein kaikkea muuta kuin hyvä, mutta kauppa on käynyt. Joidenkin tuotteiden värejä on ihan mahdotonta saada ainakin puhelimella näkymään oikein kuvassa). 


2. Jos kuvassa ei ole tuotteen oikeaa väriä, niin muista mainita se myös! (Ei ole koskaan kivaa 
ostaa tuotetta joka näyttää kuvassa oranssilta ja onkin luonnossa keltainen, muista mainita se.)

3. Jos tavarassa on vika / virhe / likaa / reikä, mainitse se myös, rehellisyys kannattaa. Esim. vintagessa vanhuus tekee taikojaan, muttei se tarkoita, että vaate olisi silti samantien roskiskamaa.

4. Kerro vaatteissa materiaali, merkki sekä kokomerkintä, MUTTA ilmoita aina myös senttimitat!
Hyvät ovat yleensä olka-helma, vyötärön leveys, lantio, kainalo -kainalo, olka-hihansuu sekä oma ilmaisuni tissiväli-helma. Toki riippuu täysin vaatteesta, mitä kannattaa ilmoittaa. (:

5. Kerro postikulujen määrä tai tee niin kuin itse teen - sisällytä ne jo valmiiksi myyntihintaan.

6. Jos lähetät jotain särkyvää, muista pakata se hyvin. En itse harrasta postin valmispaketteja vaan kaikkea muuta mitä kaappeihin on sattunut kerääntymään: hyvän postituslaatikon löytää pahviroskiksesta jos omista nurkista ei löydy, kuplamuovia olen säilönyt postitusten varalta ja teippi on tärkein kiinnityskaveri. Sanomalehdellä pehmustaminen onnistuu myös hyvin.

7. A. Jos tuote menee postiluukusta:  Itse suosin postissa juoksemisen sijaan sitä, että ostan aina itselleni arkeittain 2€:n merkkejä  (edit, nykyään 2,2€:n merkkejä tai jotainsinneppäin) ja punnitsen vaatteet keittiövaa'allani, näin vaatteet saa heti matkaan kun maksu näkyy tililläni. Suosittelen myös toimintamallia kaksi,  jossa otat vaatteet mukaan lähikauppaan ja lainaat hetkisen hedelmävaakaa - paino selvitetty.

 7. B. Jos tuote menee pakettina: Käytän itse yleensä pakettiautomaattia, sillä sillä välttää postin jonotuksen ja paketin voin viedä koska tahansa. R-kioskilta tosin saa myös nykyään jonkun paketin lähetettyä ja muitakin vaihtoehtoja (Siwa / Valintatalo -paketti) on. Pakettiautomaatti on myös ollut hitusen halvempi kuin postin kautta lähetetty paketti. Toisinaan pakettiautomaateissa on myös tarjouksia ja paketin voit lähettää myös toiseen pakettiautomaattiin. Muista tulostaa kuitti, jotta voit ilmoittaa lähetystunnuksen asiakkaalle!

 8. Älä lähetä kirjettä / pakettia ennen kuin maksu on oikeasti näkynyt tilillä.

9.  Muista ilmoittaa ostajalle, kun lähetys on matkalla. Paketeissa ilmoita myös lähetystunnus, jotta vastaanottaja voi seurata paketin kulkua netistä. 


 Ostajana suosittelen olemaan maksun kanssa nopea, jottei se unohdu ja paketin / kirjeen saavuttua kuittaamaan sen lähettäjälle, että perille on tullut. Ja tekemään kauppaa!

Ps. Helsingissä järjestetään sunnuntaina 17.04 Pin-up -kirppis. Sinne! 

2 kommenttia:

 1. Todella hyviä pointteja. Itse en ole vastaavaan ongelmaan törmännyt mutt ihan hyvä nämä on kaikkien kerrata.

  Huomiona vielä että olka-hihansuu on myös hieman epämääräinen mitta koska on vastemalleja joissa hihan olkasauma voi olka pudotettu eli alempana käden puolella. Tarkemman tuloksen antaa pääntie-hihansuu jolloin mittaan tulee myös olan leveys. Nää toki kaikki vähän vaatteesta riippuvaisia koska vastaavasti voi olla avarampi pääntie joka ei olekaan kiinni kaulassa.

  Ihmettelen kyllä kovasti etteikö ihmiset nykyään ymmärrä että kokomerkinnöt ei ole absoluuttisia totuuksia ja istuvuude vaihtelevat muodin, mallin ja käytetyn kaavajärjestelmän mukaan.saman kaupan sisälläkin voi kokomerkinnöt heitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen törmännyt kyseiseen ongelmaan useaan kertaan, ei nyt ehkä ihan kymmenen kertaa, mutta melkein siinä jo ollaan.

   Tuo olka-hihansuu on myös epämääräinen osassa vaatteissa, sekin on totta. Paras siis olisi että mitään ei myytäisi netin kautta vaan että kaikkea voisi sovittaa. Eipä tulisi niitä kysymyksiä. Vaikka niitä tulee silti, jos on itse myymässä.

   Poista