tiistai 21. heinäkuuta 2020

Majoituspalvelu Suomessa, joka ei halunne asiakkaiden palaavan yöpymään

Tänä kesänä olemme kiertäneet suhteellisen sopivan ahkerasti kirpputorikierroksilla erinäisissä kaupungeissa. Hanko-Tammisaari-Billnäs-Fiskars - Lohja -kierroksella yövyimme kahteen kertaan erinäisissä majoitusmahdollisuuksissa. Ensimmäisessä yöpymiskohteessa aivan Raaseporin linnan lähettyvillä Malmbackassa, miilunpolttajankylässä, kaikki toimi loistavasti ja suosittelenkin täydestä sydämestäni sitä kaikille majoituselämykseksi. Tommenin pienessä kylässä oli kaikki laitettu rakkaudella ja näki, miten paljon paikkaan oli laitettu aikaa ja intohimoa. Kylässä voit yöpyä esimerkiksi Miilunpolttajan majassa (35€ /hlö /yö) tai mökissä tai aitan tapaisessa majoitusmahdollisuudessa. Lisäinfot tästä upeasta paikasta löydätte täältä. Kirjoittanen, jos ja kun ehdin ja jaksan tästä vielä erillisen ylistystekstin, mutta tämän tekstin pääaiheena on majoituspalvelu jonne en toivo lisää rahaa vietävän. 

Varasimme reissumme toiselle yölle majoituksen AirBnB:n kautta Lohjansaareen, maatilamajoitukseen. Varauksen tekemisen jälkeen selvisi, että kyseinen paikka oli myös ihan Bed & Breakfast -tila, Martinpiha, joten se ei ollut vain yksityishenkilön testi siitä, miten kesäaikana pihan aittaa voi vuokrata eteenpäin. Kuvista ja huoneen kuvauksesta saattoi jo etukäteen päätellä, että paikka oli ihan majoituspalvelu. Varaus maksoi meille 82,25€ ilman aamiaista ja varaus tehtiin sunnuntaina, tiistai-illalle.

Maanantain alkupäivän aikana AirBnB:stä tuli viestiä, jossa kerrottiin asiassisällöllisesti että "apua, huone jonka varasitte on loppuunmyyty! AirBnB:n vikaa. Mutta voimme myydä teille isomman huoneen ekstra 10€:n hintaan." Emme vastanneet viestiin heti, vaan totesimme että katsotaan ehkä vielä muita vaihtoehtoja ja ajelimme kirppiskierrosta eteenpäin sulkemisaikataulujen puitteissa. Jo tässä kohtaa oli mielestäni outoa, ettei majoituksesta a) soitettu ja b) viestin kirjoitusasu oli outo, plus asiakkaalle tuskin yleensä valitetaan sitä, miten "voieiapua, nyt teille on myyty jotain mitä ei ole" c) korotettu hinta asiakkaasta johtumattomasta syystä on jo lähtökohtaisesti aika ei-näin -mentaliteettia. Useamman tunnin kuluttua majoituspaikasta soitettiin ja asia esiteltiin samoin mitä viestissä. Sovittiin, että huoneesta voidaan maksaa ekstraa 90€ miinus se mitä itse olimme maksaneet, sillä emme jaksaneet alkaa vaihtaa majoitusta. Majoituspalvelusta kysyttiin myös onko meille väliä onko varaus AirBnB:n kautta vai ei. Tällä oli merkitystä "bonuksien" kannalta plus olimme jo maksaneet varauksen, joten sitä ei täten peruttu eikä vaihdettu muualle (selkeästi pyrittiin saamaan majoituspalvelulle itselleen enemmän rahaa vaihtamalla se muuta kautta.) [Lisäedit: Majoituksesta oltiin soitettu, emme ehtineet vastata. Soitettiin itse takaisin myöhemmin. Puhelimessa ehdotettiin 9€:n lisämaksusummaa, mutta sovittiin kuitenkin että katsotaan tullessa sitten se 90€ - se mitä olimme maksaneet. Majoituspaikan puolesta väitetään, että puhelimessa sovittiin jo tasan 10€ maksu, mikä ei pidä paikkaansa).


Kuvituskuva Martinpihasta, itse otettu on. 
Saavuttuamme tiistaina ennen check-in -ajan loppumista majoitukseen ja noustuamme autosta meitä tervehti mieshenkilö, joka vaikutti siltä että mahdollisesti liittyisi jotenkin tilan majoitustoimintaan. Kerroin, että meillä oli varaus johon vastattiin "No se on tosi kiva, että teillä on varaus." Vastauksen kylmyys hämmensi aika paljon ja toi tunteen, että mihinköhän ihme "majoituspalveluun" olimme saapuneet. Mies kuitenkin lupasi hakea sisältä naisen, joka liittyi varaukseen. Mieheni ei oikein uskonut tätä tilannetta, vaan sanoi ääneen että jos me nyt vain soittaisimme tuohon respan numeroon, johon tilan mies totesi että "ei tarvitse, hän tulee tähän ihan kohta." Ok, odotellaan.

Nainen saapui kortinlukijalaite kädessään jo kaukaa huhuillen että "Te lienettekin se eirbiinbiivaraus." Joo, oltiinhan me "se" varaus. Hän kertoi, ettei AirBnB ollut vastannut hänelle mitään ja kysyi taas oliko ok, että maksoimme sen 10€ ekstraa, johon totesin että ei ole, sillä 90€ - 82,25€ ei tee kymmentä euroa. Maksaisimme sen, mitä siitä puuttuu. Tästä hän selitti että "Ai niinkö paljon se AirBnB ottaa välistä ja mitä saan vain kuusikymmentä senjasen verran euroa" ja


"Olipa hyvä että voin myydä tämän isomman huoneen teille, koska muuten teillä ei olisi ollut varausta ollenkaan." (?) johon totesin että "Siinä tilanteessa olisimme käyttäneet toista palveluntarjoajaa." johon hän ei vastannut enää mitään. Nainen totesi, että "Eikö se jotain 8,5€ sitten ole se puuttuva summa." ja näppäili sen laitteeseensa. Varaus oli mieheni nimellä ja itse maksoin puuttuvan osuuden, enkä enää puuttunut numero-ongelmaan sillä tässä kohtaa iltaa olin jo nälkäinen ja vihainen muutenkin, joten olisin sanonut majoituksen edustajalle hyvin rumasti siitä, että hänen laskutaidossaan on puutteita.  Nainen kertoi viittomalla missä asumuksemme sijaitsi sekä missä wc- ja suihkutilat olivat. Ohjeisti myös tarkistamaan, että jääkaappi olisi päällä ja kysyi, että oliko meillä vielä jotain kysyttävää. Lähimpään ruokakauppaan saimme vihjeen, mutta check-outista hän ei kertonut meille mitään emmekä tietenkään tajunneet kysyä sitä siinä kohtaa. Wifistäkään ei meille mitään mainittu, ei myöskään tiloissa olleesta ravintolasta.

 Huone oli vanhassa aitassa ja se oli aivan jäätävän kylmä, sillä lämmitys ei ollut saapuessamme päällä, jääkaappi kuitenkin oli. Liinavaatteet ja pyyhkeet tuntuivat kosteilta ja nihkeiltä, joten ne lienivät odottaneen majoittujia jo jonkin aikaa. Oleiluun tila ei soveltunut (neljän hengen tila kahdelle) sillä siellä oli oikeasti todella, todella kylmä. Yläkerta aitastamme oli tyhjä, joten koko majoituspaikka ei ollut täyteen varattu. Hänen käytöksensä ja huomautuksensa siitä, että "hyvä että hän voi myydä meille omasta tai sivuston virheestä johtuen kalliimman huoneen, tai varausta ei olisi" kielivät siis siitä, että tämä paikka mielummin ottaa sen 0€ kuin maksavat asiakkaat, jotka haluavat joskus yöpyä uudelleenkin tässä paikassa. WC -tila oli nuhjuinen ja pieni, suihkutiloja en katsastanut. Antiikkiaittaa, jota hän saapumisemme yhteydessä meille mainosti emme valitettavasti ehtineet tsekkailla läpi koska halusimme jättää aamulla majoituksen mahdollisimman nopeasti taaksemme. Tuttuni kuitenkin kertoi, että jo pelkällä piipahduksella koko paikasta oli heillekin tullut vähän erikoinen olo ja että antiikkiaitta oli ollut sisällöltään kaikkea muuta kuin antiikkia, joten emme olleet hävinneet mitään. Eikä kyseiseen majoituslaitokseen kannattanut jättää enää senttiäkään ylimääräistä.

Olimme jo kuitenkin hävinneet rahaa majoitukseen, josta ei tullut hyvä fiilis. Ei yhtään sellainen, että näitä vieraita haluttaisiin edes heille yöpymään ja näitä asiakkaita kunnioitetaan. Martinpiha voi ylpeillä sillä, että tämä majoitus oli huonoin, missä Suomessa koskaan olen ollut. Parasta olisi ollut, että olisimme saaneet peruttua koko varauksen heille ja vaihtaneet ihan mihin tahansa muuhun, mutta en usko että kyseinen majoituslaitos olisi palauttanut meille varauksen kaikkia maksuja. Ymmärrän, että korona on vaikeuttanut yrittäjien tilannetta (oman itseni tilannetta myös) mutta et voi sälyttää asiakkaalle tuolla tavoin omia virheitäsi tai sovelluksen virheitä. Laittaessasi tuotetta myyntiin, mihin tahansa nettikauppaan tai varausjärjestelmään, varmasti näät sieltä myös itse miten paljon palvelu veloittaa tuotteistasi. Se siis ei voi tulla itsellesi yllätyksenä asiakastilanteessa, että "Aijaa, näinkö paljon se ottaa välistä!". Lause kertoo lähinnä siitä, ettet ole itse ihan kartalla mistä sinä ja yrityksesi maksatte. Se summa, jonka itse saat, ei myöskään kuulu ainakaan negatiivisessa tilanteessa asiakkaalle. On eri asia kertoa esimerkiksi yritystoiminnasta valaisevassa esimerkissä asiakkaalle miten paljon mikäkin kulu vie ja mitä siitä yrittäjälle jää. Todennäköisesti kyseinen yritys on itse unohtanut ottaa kyseisen huoneen pois AirBnB -tarjonnasta, kun huone on myyty muuta väylää pitkin. Oli syy mikä tahansa, tilanteen ongelmallisuuden sysääminen asiakkaalle - älä tee niin koskaan.

Ammattilaiset majoituspalveluissa myyvät asiakkaalle isomman huoneen samaan hintaan, mukisematta ja tehden siitä mahdollisimman vähän minkään maailman numeroa oli ongelma sitten hotellin nettiyhteydessä, sovelluksessa ja sovelluksen käyttäjässä. Näin ei tässä majoituspalvelussa tehty ja toivonkin, että viette rahanne jonnekin muualle. Vielä ala-arvoisempaa on "uhkailla" sillä, että jos asiakas ei voi maksaa pyydettyä ekstrasummaa, vaikka se naamioidaankin "onhan tämä nyt ok?" -lauseen taakse, että varaus perutaan kokonaan. Vaikka heillä olisi ollut useampikin huone tyhjänä. Hienosti toimittu, tämä paikka pyrki selkeästi siihen että asiakkaat eivät palaa ja omalta osaltamme se onnistui loistavasti. Muistan myös kertoa kavereille, että näin meitä kohdeltiin, joten muistavat hekin pysyä täältä pois.

 Yöpykää Malmbackassa. Tommenin lämmin tarinointi miilunpoltosta ja lähes kädestäpitäen -kierros kylässä oli aivan jotain muuta, mitä edellinen tarina. Viekää rahat Suomessa ainoaan ja erikoislaatuiseen paikkaan - miilunpolttajan kylään -  ja nauttikaa eräilystä siellä. Miilunpolttajan maja oli erittäin lämmin, kun takan illalla lämmitti ja sauna valtavan oivallinen. Tommen oli myös läsnä meille aidosti ja kehoitti soittamaan jos tulisi mitä tahansa. Martinpihassa ei tehty selväksi mitenkään, että he olisivat olleen paikalla asiakkaita varten. Tulevaa mahdollista Lahti - Mikkeli - Savonlinna - Lappeenranta - Imatra - ja pari muuta paikkaa -kierrosta varten on jo katseltu majoituksia ja järkeviä aittamajoituksia sisältäen aamupalalla saa kahdelle jo 70€:n hintaan. Toivon, että näissä pakoissa palvelu ei ole Martinpihan kaltaista.

Edit 22.07.2020 klo 17:30  Lisätty palaute, jonka olemme saaneet kyseiseltä paikalta AirBnB:ssä (arvostelun sai näkyviin vasta, kun tänään mieheni antoi palautetta itse paikasta. Heidän palautteensa on annettu 17.07. eli ennen tätä omaa tekstiäni). Alkuperäinen varaus oli "Yksityinen huone, kaksi vuodetta, kaksi henkilöä." Käytimme parisänkyä nukkumiseen, koska tila oli niin kylmä, oikeasti kellarikylmä, käytimme kahden yksittäisen sängyn peittoja (jotka olivat maksetussa huoneessamme) lisäpeittoina. Sängyistä ei ole irrotettu aluslakanoita. Jos pikakahvi tai teepussit, jotka ovat vedenkeittimen (joka kuuluu huonehintaan) vieressä, ja niitä ei saisi juoda, siitä varmasti ilmoitettaisiin erikseen? Ynnämuuta lienee keksit, 4kpl, jotka kaikki söimme. Niissä ei ollut hintalappuja päällä. Liinavaatteet oli jätetty sänkyihin ja roskat roskikseen, joten en tiedä miksi he suutuksissaan mustamaalaavat asiakkaitaan tällä tavoin.

Edit 2: 22.07.2020 klo 19:27
Tuttu tutki pitkään AirBnB:n ehtoja ja tuli tulokseen että paikka ei vain osaa käyttää palvelua. AirBnB ei hyväksy varauksia automaattisesti, ellet anna sille lupaa siihen. Täten heillä on ollut tämä lupa päällä, su 12. 07.2020 kun 22:30 olemme huoneen varanneet ja varaus on mennyt suoraan läpi (yksityinen huone, kaksi vuodetta, kaksi henkilöä). Voit myös vaihtaa varauksiin ehdoksi varausten manuaalisen hyväksymisen, eli sinun on vielä itse käytävä ne sieltä varmistamassa. Lisäksi AirBnBssä voisi myös synkronisoida kalenterin ja varaukset muihin palvelusivustoihinkin.
Tässä myös linkki postaukseen, jonka paikasta tein ja johon paikka myös vastasi. 


Keskustelu on julkinen. Keskustelu on myös avattu tähän kommentteihin.
Omia kokemuksiaan kyseisestä majoitusliikkeestä saa kertoa, vaikka vain anonyyminä. Niitä booking.comista jo jonkin verran näkyikin. AirBnB:ssä ei palautteita voitu tutkia, sillä he eivät kertoneet siellä olevansa Martinpiha. Vasta varauksen teon ja maksun jälkeen pääsi tutkimaan mikä paikka tämä oli ja senkin vain osoitteen googlaamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti