perjantai 15. huhtikuuta 2016

Huippumesta Turussa - Kåren!

Itselleni kovin monella tapaa tärkeä paikka on Turun keskustassa Hämeenkadulla sijaiseva Åbo Akademin ylioppilaskunnan talo, tuttavallisemmin Kåren. Kliseisesti ilmaistua mutta totta, Kåren on itselleni kuin toinen koti.

Uuniperunaovi eli ovi alakerran pubiin on oikealla, Kåren -kyltin alla. Siellä palvelee kahvila arkipäivisin 08-13,
uuniperunaa tarjolla koko päivän tai niin kauan kuin niitä riittää. Vasemmanpuoleisesta ovesta kuljetaan, kun tilassa on tapahtumia.
 Yhteiselo kyseisen rakennuksen kanssa alkoi syksyllä 2010 kun porukka burleskista kiinnostuneita ihmisiä kokoontui Bar Kukaan pohtimaan josko jotain yhteistoimintaa saisimme yhdessä järjestettyä. Päätimme järjestää burleski-illan ja paikka oli suuren suuri kysymysmerkki, sillä Turku ei kulttuuritilatarjonnallaan kovinkaan kummoisesti tajuntaa räjäytä. Keksin ehdotta levymessuistaan tunnettua Kåren- nimistä paikkaa tapahtumallemme ja ensimmäisen kerran kyseisessä talossa vierailin 2010/2011 vuodenvaihteen tienoilla.

Åbo Akademi on Suomen ensimmäinen ruotsinkielinen yliopisto ja ylipäätään yksi harvoista korkeakouluista, joissa Suomessa voit opiskella ruotsiksi. Åbo Akademin ylioppilaskunta on peristettu piakkoin koko yliopiston perustamisen jälkeen vuonna 1919 jäljitellen Helsingin yliopiston ja ulkomaisten yliopistojen toimitamalleja, sillä opiskelijat tarvitsivat oman yhteisönsä jonka kautta vaikuttaa asioihin. Tokikaan pelkkä ylioppilaskunta ei riitä toimiakseen hyvin, joten toimintaa tukemaan ja mahdollistamaan tarvittiin toimitiloja. Åbo Akademi ostikin vuonna 1925 osoitteesta Hämeenkatu 22 ison tontin, jolla sijaitsi kaksi puutaloa ja näin opiskelijat saivat oman, ensimmäisen kunnollisen oleskelutilansa. Alkuperäinen Kåren oli siis kaksi puutaloa vierekkäin.

Gunnar Clementin al secco -tekniikalla maalaama jättimäinen seinäfresko juhlasalista. Teoksen teema on ylioppilaskunnan synty ja perustaminen ja teoksesta on nähtävissä niin Pietari Brahe, Kuningatar Kristiina kuin itse taiteilijakin.
Yliopiston kasvaessa ja kouluttautumisen kasvattaessa suosiotaan tilojen riittävyys joutui puntariin. Tilat eivät enää riittäneet kasvavalle orastavien akateemikkojen joukolle, joten puutalojen kylkeen rakennettiin kuuluisan varhaista funkis-tyyliä edustaneen arkkitehdin, Erik Bryggmanin, suunnittelema juhlatila sekä -sali yksitoista vuotta tontin oston jälkeen. Onnea uuden talon suhteen matkassa ei montaa vuotta riittänyt, sillä puutalo-osuus paloi muutaman vuoden kuluttua juhlapuolen rakentamisesta maan tasalle. Uutta rakennusta puutalojen paikalle päästiin rakentamaan kunnolla vasta 1946 toisen maailmansodan hidastaessa valmisteluja.

Puutalojen tilalle rakennettiin opiskelija-asuntola, joka toimii sellaisena vielä tänäkin päivänä. Koko talokompleksi, opiskelija-asuntolapuolen ja juhlasalipuolen huomioiden, on edelleen sellainen, millaiseksi se 1950 on rakennettu. Uusi opiskelija-asuntolapuoli kätkee sisäänsä myös saunatilat, ylioppilaskunnan jäsenille varattavissa olevan pienen juhlatilan, kuntosalin sekä Åbo Akademin osakuntien, Nationien, yhteisen toimitilan. Alakerrassa talossa sijaitsee myös kolme eri liiketilaa, jotka on vuokrattu ulkopuolisille yrittäjille. Vanhin osa taloa on ölkellaren, olutkellari, joka toimii lavan takahuoneena. Ölkellaren on 1800-luvun lopulta ja edelleen käytössä. Tila on vankityrmämäinen ja viehättää toisten mieltymyksiä erittäinkin paljon. Videokuvaa Kårenin salista ja ölkellarenista löydät täältä, kohdasta 1:25. Toki koko burleski-iltamammekin promovideon saa halutessaan katsoa, materiaalia muun muassa siitä kuinka vaellan hyljepuvussa Turun Siljan terminaalissa, nousemme aarrearkusta Ruissalossa piraatteina & alussa toki vilahtaa myös omistamani ruumisarkku.

Kuva Per-Erik "Clotte" Lundstenin arkistoista, Kårenin juhlasalin kun se 80 vuotta sitten vihittiin käyttöön 15.03.1936.
Huomaa, että seinäfreskomaalausta ei vielä ole, sillä se valmistui vasta 1950 

Kåren näyttäytyy jokaiselle omanlaisessa valossaan. Usealle se on ollut 80-luvulla Turun kuumin menomesta, jonne on jonotettu pitkään ja hartaasti. Nykyään sellaisia jonoja ei enää ole ollut, paitsi Kårenin Kirppikselle jota itse järjestän. Videopätkän, joka havainnollistaa tilannetta, näät täältä.  Ei-opiskelijalle talo saattaa olla vain yksi muiden joukossa, sillä jos ei sinne sinänsä ole asiaa, sitä tuskin tulee hirveän herkästi huomioineeksi. Ainakin itse täysin turkulaisena kuljen useimmiten kaupungilla hiukan 'laput silmillä' sillä kaikki on mukamas niin tuttua. Jos hiukan päättää katsoa kaupunkia avoimemmin silmin, huomaakin sen olevan täynnä toinen toistaan hienompia ja yllätyksellisiä asioita! Muun muassa juurikin useimmat talot ovat todella koristeellisia ja kauniita, kunhan vain muistaa nostaa katseensa maasta ylöspäin.
 
 Toiset tuntevat Kårenin talon hyvänä opiskelijalounasravintolana ja lähes jokainen opiskelija tietää, miten hyviä ensimmäisen kerroksen kahvilan uuniperunat, joita on saatavilla joka päivä, ovat. Täytteitäkin on valittavissa kuusi erilaista (perjantaisin bonarina saattaa olla valikoimissa lisäksi katkarapuja!) ja niistä voit vapaasti yhdistellä perunaasi niistä kaksi! Hintaa opiskelija-aterialla on se perus, huimat 2,60€, ei-opiskelija pulittaa ateriasta vain 6,10€.

Omnom, skinka & soltorkad tomater <3

Åbo Akademis Studentkårenin toimisto
sijaitsee päärappusten
yläpäässä, tai itseasiassa vain ovi
sijaitsee siinä, toimisto sijaitsee
mystisessä kolmannessa kerroksessa.
Kårenilla sijaitsee arkipäivisin palveleva lounasravintola sekä Åbo Akademis Studentkårenin eli juurikin ÅA:n ylioppilaskunnan toimisto, jossa opiskelijat voivat hoitaa haluamiaan palveluja niin neuvonnan, opiskelijakorttien tarrojen kuin liikuntakorttienkin hakemisen suhteen.

Iltaisin ja päivisinkin, miten varauskalenteriin sopiikaan, tilaa voi varata kokouskäyttöön, vuosijuhlille, häille, tapahtumille, verenluovutus -tilaisuuksia siellä on Åbo Akademin opiskelijoille toisinaan, yliopistomme ainejärjestömessut pidetään siellä myös sekä vaikkapa raskaamman rockin ainejärjestömme järjestää tilassa omaa rock-iltamaansa. Hylätty Huvipuisto -burleski-ilta, jota itse järjestän toisena päävastuullisena yhdistyksemme puheenjohtajana, on myös olennainen osa Kårenin tapahtumatarjontaa. Hylätyn Huvipuiston ollessa auki, keväisin sekä syksyisin, tupa onkin yleensä ollut aivan täynnä burleskinnälkäistä porukkaa. Tähän mennessä tilassa on järjestetty burleski-iltoja seitsemän kertaa. Hylätty Huvipuisto -konseptimme alkoi keväällä 2014.

Sali täynnä Hylätyn Huvipuiston Teekutsuilla 08.04.2016

Vuokrattavia tiloja, yläkerran takka-aulaa lukuunottamatta, on kuusi kappaletta. Itse juhlasali, joka useaan otteeseen jo kuvissa on näkynytkin on niistä suurin. Argentiinasali on seuraavaksi suurin sali ja se on saanut nimensä Argentiinasta ylioppilaskunnan tueksi lahjoitetun kahvilastin mukaan. Salissa on pidetty niin tanssikursseja kuin rahastonhoitajakoulutusta. Frimärksrummet, joka on saanut nimensä kirjaimellisesti postimerkkien myynnistä ylioppilaskunnan uuden talon rahoitusta varten, sekä von Knorring ovat suurinpiirtein samankokoiset, pienemmät kokoustilat. Von Knorringin kokouspöytä on oikeasti biljardipöytä ja huoneesta löytyy myös Ota tästä -kirjalainaamohylly. Itse ruokasali, jossa päivisin mussutetaan Kårenin lounasruokaa, muuntuu myös kätevästi juhlatilaksi. Alakerran pubi muuntuu myös uuniperunakeitaasta iltaohjelmaan sopivaksi tilaksi. Kåren on täyden palvelun tilausravintola halliten myös A-oikeuksia alkoholin myynnissä.

Uuniperunala eli Kårenin pub Kåren tai kahvilaksikin sitä kutsutaan.

Yläkerran takka-aulaa. Harvinaisen huono kuva muuten, pahoittelut.


Argentiinasali eli talon toiseksi suurin tila. Tälle puolelle luvassa teemakirppiksiä syksyllä Kårenin Kirppisten ohessa!


Pala omia aarteita - 1950-luvun muotinäytöskuvia Kårenilta. Tällöin lavaosuus oli vielä maantasalla
sillä 2000-luvun remontoinnissa sitä vasta korotettiin.

Mikä tekee Kårenista niin ihastuttavan paikan? Sen monimuotoisuus. Kåren ei ole vain opiskelijaravintola, opiskelija-asuntola tai juhlapaikka, se on niitä kaikkia. Se soveltuu niin kirpputoritapahtumalle, levymessuille, burleskille, pikkujouluille ja lasten tapahtumille. Se sijaitsee aivan keskustassa, joten matkakaan sinne ei ole vaikea. Kåren on vienyt ainakin oman sydämeni, joten suosittelen antamaan sille mahdollisuuden. Tervetuloa Kårenin Kirppis -kirpputoritapahtumaan jälleen 24.4 sekä 7.5. Ei pääsymaksua ja kuudenkymmenen myyjän ylimääräisiä aarteita. '

Nähdään Kårenilla, tapahtumasta riippumatta!


//Edvina
suurensuuri Kåren -fani

Osan historiosuuksista muistan jo ulkoa, mutta pari kertaa piti luntata faktoja Kårenin omalta nettisivulta.


Muut kuvat olen ottanu itse, tähän tosin pyysin apua (: Juhlasalin lavan
paksut punaiset samettiverhot, joihin jossain kröhöm tuntemattomassa
burleski-illassa kerran viskeltiin vähän ööh.. liikaa glitteriä. Ei nimittäin
lähde ihan tuosta vain se pois niistä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti